Last Update: march 2024   Atelier Astrid Vredegoor     06 126 70 80 8

Biografie

Wie is Astrid Vredegoor?

Astrid profiel 169x300Astrid Vredegoor BFA (1958) startte haar carrière als beeldend kunstenaar na o.m. werkzaam te zijn geweest in de chemische/ farmacologische industrie.
Deze kennis kwam haar goed van pas toen zij, als laatstarter met de nodige levenservaring, gedreven begon aan de 5- jarige opleiding voor beeldend kunstenaar aan de Hogeschool voor Kunsten in Arnhem (HKA-ArtEZ).

Al gauw kwam haar talent aan het licht. Ze excelleerde in vele technieken en kreeg al snel zeer goede recensies in de vak- en dagbladen.
Het was dan ook niet verrassend dat  Astrid in het jaar 2000 cum laude afstudeerde.

Haar werk gaat over alledaagse dingen, bijna altijd vorm gegeven in realistische, soms expressionistische mensfiguren. Maar ook laat haar werk de sporen zien van een emotionele tijd uit haar leven en de spanning van de erotiek. Zij heeft gekozen dit alles weer te geven in een scala van technieken die zij als geen ander beheerst.

Naast de diverse schildertechnieken blinkt Astrid uit in de vele aspecten van de grafische kunst, wat tot uiting komt in een uitgebreid oeuvre van expressies, weergegeven in talrijke prachtige houtdrukken, droge naalden, diverse etstechnieken en zeefdrukken. Maar ook in de fotografie.
Hierdoor is Astrid met recht “breed” te noemen en onderscheidt zij zich in hoge mate van andere kunstenaars die zich toeleggen op, bv alleen, de schilderkunst.

Door de jaren was haar scala van werken te zien in een groot aantal exposities, verspreid over heel Nederland.
Een beknopt overzicht  van exposities en recensies treft u elders aan op deze website

Na haar studie aan de Kunstacademie heeft Astrid zich passievol toegelegd op de kennisoverdracht van de beeldende kunst, dat grotendeels plaatsvind in haar atelierruimte in Lichtenvoorde.
Dit maakt het mogelijk voor geïnteresseerden om zich bij Astrid in te laten schrijven voor een leerzame schildercursus of om kennis te maken met de vele mogelijkheden van de grafische kunst, zoals etsen, hoogdruk en zeefdruktechnieken.

Astrid Vredegoor is ook medeoprichter van het kunstenaarscollectief Breekijzer dat zijn domicilie vond in het historische plaatsje Ulft in de Gelderse Achterhoek.
Daar bevindt zich de geheel gerestaureerde DRU fabriek. Eens een gerenommeerde  staalfabriek waar in goede tijden 1100 arbeiders hun brood verdienden met de productie van onder meer kachels, fornuizen en geëmailleerde producten. Thans staat dit prestigieuze complex bekend onder de naam DRU Cultuur Fabriek en CIVON innovatiecentrum, waar zij nu, 1 dag per week werkt als hybride docent voor het Graafschap college.

 

Astrid Vredegoor en Koningin

Bij de opening van het complex in 2014 viel het Astrid Vredegoor de eer te beurt Koningin Maxima uitleg te mogen geven over haar kunstactiviteiten binnen het toenmalige kcB.

Op de dinsdagen is Astrid  hier altijd te vinden, maar ook op andere tijden wanneer zij als gast-kunstdocent optreedt voor scholengemeenschappen en workshops of een team building programma geeft aan bedrijven.

Binnen haar professie is Astrid nog steeds actief en bekleedt (en bekleedde) zij verschillende bestuursfuncties, waaronder:

  • Voorzitter (gedeeld) van het dagelijks bestuur van het kunstenaarscollectief kcB
  • Voorzitter van de ballotage commissie van kcB,
  • Lid van de raad van toezicht van het toenmalig ICER, nu CIVON.
  • Voorzitter en jurylid Gelderlander Kunstprijs.
  • Jurylid Talens palet prijs.

Hieronder volgt een persoonlijke beschrijving van hoe zij haar werk zelf ziet.

Astrid rugvieuwMensen hebben altijd haast
Snellen door het leven alsof ze alles gedaan moeten hebben
voordat de dood hen inhaalt
zonder al te lang stil te staan bij de alledaagse dingen
alledaagse dingen
mijn directe persoonlijke ervaringen
zonder strikt autobiografisch te zijn
gesprekken
gedragingen
uitingen of
visuele sensaties
vormen voor mij de aanleiding tot een beeld
beelden is voor mij een vorm van uiten
communiceren met de buitenwereld
een beeld dat intuïtief gevormd wordt
later bij de uitwerking gaat de ratio spreken
vragen
waarom moet het beeld zo groot zijn
waarom moet het die vorm hebben
waarom moet het in die techniek verbeeld worden
gevraagd door de ratio
met of zonder handschrift
ambachtelijk warm
of computer koel
stijlloos
intuïtief past niet in een hokje
die dingen die ik verbeeld ook niet